Vegansk saffran & pepparkakstårta

Botten på tårtan med en god smak av pepparkaka ger ett härligt crunch till fyllningen som är len och krämig med en smak av saffran. En riktig festtårta med smak av julens kryddor. Denna tårtan är vegansk och innehåller varken laktos eller gluten.

Ingredienser

ca. 12 bitar

Botten Fyllning  
2 dl dadlar 2 burkar kokosgrädde  
2,5 dl Superfruit solrosfrön 0,75 dl Superfruit agavesirap  
1 dl kokos 1 msk citronjuice  
1 dl boveteflingor 2 msk Superfruit kokosolja, neutral  
0,5 dl Superfruit kokosolja, neutral 0,5 g saffran (1 paket)  
1 msk Superfruit chiafrön 2 tsk agar agar  
1 tsk Superfruit ingefärspulver 0,5 dl Superfruit kokossocker  
1 tsk Superfruit kanel    
1 tsk mald nejlika    
1 tsk mald kardemumma    

Botten: Mixa samtliga ingredienser i en matberedare eller i en kraftfull mixer tills du har en grov blandning som håller ihop om du pressar den mellan fingrarna. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en springform med avtagbar kant. Tryck ut blandningen jämnt i botten på formen och ställ in formen i frysen i ca 30 min.

Fyllning: Vispa ihop kokosgrädde, kokossocker, saffran, agave, agar agar och citronjuice i en kastrull och koka upp under omrörning. Sänk värmen och låt sjuda i 5 minuter. Blanda i kokosoljan och mixa med stavmixer eller i en blender så att kokosoljan blandas in ordentligt i vätskan. Lät blandningen svalna i ca 20 minuter och häll den sedan i formen med den kalla kakbottnen och ställ in formen i kylen tills kakan stelnat. Servera med frysta lingon och ev vaniljglass.